Кафето е незаменливо задоволство за повеќето луѓе. Без разлика дали станува збор за појадок за да го започнете денот со вистинска енергија или релаксирачка пауза од работа или учење, доброто, топло кафе е секако составен дел од денот. Вистинските љубители на кафе исто така сакаат да го пијат во форма на густ и кремаст ликер кој се служи добро разладен во посебни прилики.
Не само тоа, домашниот ликер од кафе е одлична идеја како новогодишен или роденденски подарок: само истурете го во елегантно шише кое можете да го декорирате со персонализирана етикета. Подолу ви пренесуваме рецепт за ликер за кафе кој лесно се подготвува со само неколку состојки, благодарение на советите на експертите на Ariete, а сето тоа со помош на една од машините за кафе достапни на нашата веб-продавница.
Ariete кремаст рецепт
Подготовката на ликер од кафе по рецептот на Ariete е многу едноставна, а ликерот е подеднакво погоден за пиење и во зимската сезона и во најжешките летни денови. Количините наведени во рецептот се пресметани за околу 1,5l ликер од кафе. За оние кои претпочитаат поинтензивен вкус, само треба да ја зголемите количината на кафе.
Состојки:
Рецептот за кремаст ликер од кафе бара неколку едноставни состојки. Пред се, секако, ќе ни требаат три шолји еспресо подготвено во Ariete апаратот за кафе. За да ја добиете саканата кремаста смеса потребни ви се 100ml млеко и 250ml течен свеж крем или растителен крем за десерти. Дополнително ќе ви требаат 300ml 95% алкохол, 500gr шеќер и 2 мешунки ванила кои се веќе искористени и од кои ги зачувавме празните мешунки.
Подготовка:
Во тенџере со дебело дно измешајте ги павлаката, млекото, шеќерот и двете мешунки од ванила. Ставете го тенџерето на шпорет и измешајте ја содржината на тивок оган додека шеќерот и сите други состојки добро не се растворат. Штом ќе зоврие, исклучете го огнот и оставете да се излади неколку минути. Кога целосно ќе се излади, извадете ги мешунките од ванилата и додадете ги алкохолот и претходно подготвеното кафе. Смесата внимателно промешајте ја и истурете ја во стаклено шише. Пред сервирање, домашниот ликер од кафе во оваа кремаста варијанта треба да се остави да отстои најмалку 10 дена на ладно и суво место или 24 часа во фрижидер.
Варијации и совети:
Рецептот за кремаст ликер од кафе можете да го прилагодите на вашиот вкус. На пример, за полесен ликер, можете да користите само млеко, без крем. Оние кои обично пијат кафе без кофеин можат да го искористат во рецептот. За оние кои се нетолерантни на лактоза, можно е да се направи ликер без лактоза од млеко и павлака без лактоза.
Рецептот за ликер од кафе е наменет за сите љубители на кафе кои сакаат да го испијат омилениот топол напиток на овој оригинален и вкусен начин.
